Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer ?


De ziekte van Alzheimer en dementie worden door veel mensen door elkaar gehaald, omdat het verschil tussen deze twee ziektes voor velen niet altijd duidelijk is. Voor een goede behandeling van de patient is het noodzakelijk dat het duidelijk is wat het verschil is tussen Alzheimer en Dementie.

Voordat we kunnen bekijken wat het verschil is tussen deze ziektes zullen we eerst beide ziektes definiëren.
Dementie is een hersenstoornis die de communicatie en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren aantast.
De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie die de hersenen aantast, en specifiek de delen die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, taal, en het denkvermogen.

Als u de voorgaande paragraaf aandachtig heeft gelezen dan is u opgevallen dat de ziekte van Alzheimer ‘een vorm van dementie’ is. Dementie is een verzamelnaam voor een aantal symptomen waaronder een aangetast denkvermogen en geheugen. De term wordt vaak geassocieerd met de afname van het cognitieve vermogen veroorzaakt door het ouder worden. Ziektes, naast Alzheimer, die onder de groep dementie vallen zijn o.a. de ziekte van Huntington, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. In totaal zijn er meer dan 50 verschillende vormen van dementie bekend.

Alzheimer is een van de meest voorkomende oorzaken van dementie, en is verantwoordelijk voor 50-70% van alle gevallen van dementie. De symptomen van Alzheimer zijn onder andere een aangetast denkvermogen, aangetast spraakvermogen en verwarring.

Conclusie 
Dementie is een verzamelnaam voor ziektes, terwijl Alzheimer een van de ziektes is onder de verzamelnaam dementie. Iemand die dementie heeft hoeft daarom niet per se Alzheimer te hebben. Een persoon met de ziekte van Alzheimer heeft daarentegen altijd dementie.